2014-01-28 10:56 #0 av: Urhasten

Jag har visat hur ni kan göra egna penslar i Photoshop (”Hur du gör egna penslar”) och nu ska ni få lära er hur kul med inställningarna till dessa penslar vi kan ha. På allvar, det kan bli hur fnissigt som helst.

Om ni inte läst den förra genomgången kan ni läsa den på länken:

» Hur du gör egna penslar


När vi gör penslar är det som att göra en grund för egentligen får den inte karaktär fören vi börjar pilla på inställningarna. Det här kan låsa er och ni kanske tänker ”Det här är för avancerat för mig”, men nej! Låt er inte luras, för det är faktiskt riktigt roligt och enkelt när ni väl förstår hur det fungerar. Nu ska jag på bästa sätt försöka göra en genomgång om hur ni använder er pensel med speciella karaktärsfulla inställningar.

Här har jag öppnat ett lager och visar hur min pensel ser ut vid ett klick och hur penseln ser ut när jag drar den. Den ser faktiskt dödstråkig ut. Inte sant? Nu går vi på inställningarna, häng med, men ta dig tid att kunna ta in allt i din egen takt.
1. Tryck på penselverktyget, leta fram din pensel (som förmodligen ligger längst ned i listan så vida du inte har ökat penselantalet efter du gjorde din pensel) och gå direkt till steg 2 i den här genomgången. 2. Tryck på ”Fönster” / ”Windows”. 3. Välj ”Pensel” / ”Brush”.
4. Om du har följt stegen noggrant i din egen takt ska denna ruta ploppa upp på skärmen. Vart den kommer visa sig är väldigt olika eftersom att Photoshop är extremt finkänsligt. Det är det som gör Photoshop värt att arbeta i, eftersom vi kan i princip anpassa det helt efter vår egen vilja. Vi kan bestämma vart fönster ska vara och vilka fönster vi vill ha framme. Hittar ni bra i Photoshop kan ni garanterat sluta mötas av känslan att ni blir begränsade av programmet.
5. Eftersom vi bockade i den första valmöjligheten i penselinställningarna, Pen Pressure i rullisten har jag nu fått min pensel med tryckkänslighet (engelska: ”Pen pressure sensitivity”). Detta betyder att desto mjukare jag trycker, desto smalare blir penseln – desto hårdare jag trycker, desto större blir penseln.
6. När jag klickade på det andra alternativet ”Spridning” / ”Scattering” tillsammans med det översta alternativet har jag fått en flummig pensel som sprider sig i takt med tryckkänsligheten. Alltså, en pensel som desto mjukare jag trycker desto mindre blir penseln och mindre spridning. Desto hårdare jag trycker desto större blir penseln och större spridning. Passar perfekt för ett väldigt intensivt prickigt djur?
7. Nu har jag bockat i samtliga valmöjligheter; tryckkänslighet, spridning och överföring. Vad som menas med ”överföring” / ”Transfer” är hur mycket genomskinlighet färgen ska ha. Just nu har jag en pensel som desto mjukare jag trycker desto mindre blir penseln, desto mindre spridning och desto högre opacitet (genomskinlighet). Desto hårdare jag trycker desto större blir penseln, desto mer spridning och desto lägre opacitet (genomskinlighet).
8. Sedan förstår jag att det är värdelöst att kasta tid åt att ändra till dessa inställningarna varje gång man stänger ned och öppnar upp Photoshopet. Därför tänker jag direkt visa er hur ni sparar er pensel återigen – fast med sina nya inställningar. Klicka på penselverktyget och ta fram listan på era penslar. Klicka på det lilla kugghjulet och välj ”Ny pensel förinställd” (gissar vad det heter översatt) / ”New Brush Preset…” för att därefter namnge er ”nya” kopia av den tidigare penseln.
9. Så där, ja!


Förstår ni vad jag menar med hur karaktäristiska inställningar man kan få av en sådan simpel och tråkig pensel som det var från början? Här ovan har vi en lämplig texturpensel, av en lätt variant. Det behöver inte vara mer avancerat än så egentligen. Vill ni ha en sotig, dyster och mörk bakgrund någon gång är det endast att teckna upp en kladd där du målat, suddat, målat, suddat, hit och dit, trassligt och så vidare. Sedan > Spara > Ändra inställningarna > Du är redo att testa den! 

Bilder- och textkälla: www.Artoflovisa.com