Digital konst

Lägg ned med bildstölder

2014-01-09 09:46 #0 av: Urhasten

Jag ser väldigt allvarligt på bildstölder, all form av stöld är för mig brottsligt och min personliga värdering spelar faktiskt ingen som helst roll. Jag tycker det var mycket mer traumatiskt när min iPhone 4 blev stulen, än när min illustration av Taylor Lautner blev det. Kanske beror det på ”relationen” vi har till våra olika ting som avgör vad som känns värst, men svensk lag är till för att följas oavsett åsikt.

För att följa upp det förra artikeln om källhänvisning och Google som sökmotor (”Google är ingen bildbank”) vill jag gå in lite mer på djupet av det här ämnet - bildstölder och hur viktigt det är med källhänvisning oavsett om det är en gratisbild eller inte.

Det är inte rätt att försvara stöld eller brottsligheter enligt min mening, och för mig är det oerhört viktigt att bildstölder över internet får ett avslut eller dämpas ned rejält, så att en stöld blir mer en verklig risk än ”Äh, ingen bryr sig ändå”-princip. När jag väljer referensbilder ser jag alltid till att lägga ned en ordentlig sökning för att få fram bilder som jag kan använda gratis, bygga vidare på, använda till bloggen (med källhänvisning), etc. Förr tog jag ingen hänsyn till detta och alla som varit och är brottsliga på det viset ska vara tacksamma för att det inte ligger en faktura i brevlådan som vi själva eller vårdnadshavare får ta hand om.

När konstnärer och fotografer lägger ut sina bilder på internet betyder det inte att det är ”förlorat”, ”bortkastat” eller tillgängligt för andra för att ”ingen bryr sig”. Många argumenterar att sådant som finns på internet, exempelvis Google, är som att göra vårt material tillgänglig för den globala världen. Jag tycker det låter rimligt att överdriva den uppfattningen som människor verkar ha bildat sig, just för att få dem att vakna upp. Låt oss ta i med en extrem jämförelse;

Du är inte tillgänglig att bli kidnappa för att Du visar Dig i staden på Din vanliga shoppingrunda, eller hur? Liksom är inte en bild tillgänglig att stjäla (eller låna utan ett tillstånd som Du ska stjälpa dig vid om en annan i din publik ber om bekräftelsen) och du måste ange källhänvisning vart ifrån du har fått bilden om det är en gratisbild från en bildbank. 

Skulle jag se en bild i min ägo för användning utan rättighet till det skulle jag anmäla och då har jag förståelse för att små barn som är mitt uppe i sitt äventyr med nya datorn eller sin smartphone är okunniga. Lika självklart som barnen lär sig att använda tekniken och ger sig in i det oändliga nätverket tycker jag att det är dags att det är lika självklart att barnets vårdnadshavare och materialägaren (av bilder, fotografier, etc) ansvarar för att berätta hur saker och ting ligger till.

Kommer stölder till den nivå att en anmälan krävs för att markera är det förstås väldigt trist, men ändå det rätta. Då är den lärdomen lärd och förhoppningsvis händer det inte igen.

Hur allvarligt ser ni på bildstölder, att låna bilder och vikten i att källhänvisa? Skulle ni våga anmäla ifall ni upptäckt ert material vara stöld?

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2014-01-09 10:24 #1 av: Zolah

Jag ser mycket allvarligt på det, jag har varit med om två olika fall.

Ett fall var då en hemsida för ett piratkopierat spel hade tagit MIN bild som jag lagt tid på och använde den som 'donera till servern' knapp. Jag blev arg, dels för att dom stal min bild, dels för att dom tjänade pengar på min bild, men ÄVEN faktumet att dom försvarade sig med " Alla på internet tar bilder, om man lägger upp dem så får man skylla sig själva".

Mitt svar blev rätt hårt, jag sa ' Jag kräver att ni tar bort bilden, det är en officiel NCsoft lineage 2 fanart som tillhör FÖRETAGET för spelet ni har kopierat. Om ni inte gör som jag säger kommer jag att anmäla er. '

Dom blev sura och kastade kränkande ord på mig och tog sedan bort det, för det var ju bara en 'larvig alv'.

Andra gången någon stal bilder av mig var på den här sidan -

http://imagixs.com/

Kontaktade även dom och sa ' ge fasen! ' - och vad jag kan se nu så hittar jag inte några av mina bilder. men kan bero på att sökmotorn inte funkar ( har försökt att söka elf och hittar nada )

- OM du skulle råka hitta en bild som du äger där så kan du följa dom här stegen.

http://whatyouvedoneinthedark.tumblr.com/post/57233550096/ok-yall-this-site-http-imagixs-com-is-taking

....

Så, stå på dig om du får DINA bilder stulna. Och tänk på att fråga eller sourca allt du finner/använder som inspiration. Många ger glädjeligen tillåtelse att låna deras bilder, men blir däremot arga om dom hittar det själva.

Anmäl
2014-01-09 11:43 #2 av: Urhasten

Ja, det är exakt den inställningen folk verkar ha fått för sig och det är fullständigt om bakfoten! Jag säger bara "Vadå bara en bild?! Vadå bara en alv? Vadå bara 'ingen bryr sig'?!" Det är minst lika mycket brott som att gå och mörda en annan (för att överdriva, för att skapa reaktion, för att folk ska vakna upp). Det är inte tillåtet att stjäla eller låna bilder utan källhänvisning. Har man rättigheter till en bild ska man kunna visa upp det för den om det är nödvändigt, men alltid källhänvisa allrahelst och aldrig stå för materialet är egenskapat. Muntligt eller skriftligt tillstånd duger lika.

Här på sajten är det ingen tolerans gällande stöld. Märker jag eller ni stöld ska det genast undersökas. Det är dock otroligt skönt att man kan skriva såna här artiklar utan att få en rad motargument som lyder exakt som du nyss tagit upp. Det känns verkligen som vi är en bra grupp här!

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2014-01-09 12:29 #3 av: Zolah

Den här länken är rätt bra tycker jag angående 'källor' - man kan säkert ta inspiration till att göra en svensk artikel.

http://suiish.tumblr.com/post/70388040030

Och denna är värd att tänka på också, för den där attityden med ' det är bara en bild '

http://pigeonbits.tumblr.com/post/58020496422/jeez-people-with-jobs-why-you-keep-demanding

Anmäl
2014-01-09 13:40 #4 av: Urhasten

Toppen länkar! :)

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2014-01-09 13:59 #5 av: LinDajSon

Glöm inte att skilja på att använda som referens och att kopiera rakt av. :) Att använda referenser kan betyda att man kollar upp hur något ska se ut (anatomi, färg, etc) utan att direkt kopiera från ett foto. Att använda foton som referensmaterial på det sättet är helt okej - att kopiera, göra något som man ser är en kopia av ett foto är inte okej utan tillstånd. :)

Anmäl
2014-01-09 14:02 #6 av: DaniPoo

Jag har i vissa enstaka fall använt mig av material som jag själv inte skapat. Dock har detta material alltid varit gratis-material som varit fritt fram att använda. Och även i dem fallen har jag medelat vad jag inte tar credit för. Enligt mig är det inte mer än sunt förnuft.

Anmäl
2014-01-09 14:03 #7 av: Urhasten

#5 Det du påpekar stämmer, dock är begreppet "referensbild" lite luddigt. Det kan innebära att ha bilden bredvid eller bara söka upp vad man letar, "checka läget" och teckna som bilden visar, ex vid anatomilära. Men jag förstår din poäng helt klart. :)

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2014-01-09 14:04 #8 av: Zolah

#5

skulle väl också säga att det inte är ok att göra en vinst på det material man 'målat' av etc inte är ok heller utan tillstånd.

Anmäl
2014-01-09 14:34 #9 av: LinDajSon

Det är inte okej att göra vinst på något man kopierat, att däremot använda referensmaterial på det sätt jag förklarade och sedan göra förtjänst på det man målat (under förutsättning att det inte finns något kopierat element som kan härledas tydligt och direkt till referensfotot) är helt ok.

Något som ÄR okej, och det vet jag inte om någon tagit upp, är att för sin egen utvecklings skull rita av, kopiera, foton man hittar - MEN det är under förutsättningen att detta aldrig publiceras, ställs ut eller tjänas pengar på. Det skall alltså mer eller mindre aldrig 'lämna ritbordet', eller bara hängas på väggen hemma.

:)

Anmäl
2014-01-09 14:45 #10 av: DaniPoo

#9 Tycker du detta även gäller texturer som är gratis eller köpta för att användas i 3D project? Jag tycker det vore idiotiskt om inte det är ok.

Anmäl
2014-01-09 20:41 #11 av: LinDajSon

Jag förstår inte frågan? Kanske för trött haha... :) Är det köpt eller gratis (gäller att man läser vad liscensen gäller) så är det ju fritt fram, nu minns jag inte namnet på sidan men det finns ju ett enormt texturbibliotek online som används flitigt även av branschfolk.
När det gäller texturer så är det ju lätt att bearbeta det man hittar till oigenkännlighet dessutom så man kan klippa och klistra från foton man hittar även utanför gratisbankerna... men som sagt då gäller det att se till att det är tillräckligt bearbetat för att den ursprungliga texturen inte skall vara "det man ser". Hänger du med? Det är samma när det gäller målade bilder från foto, egentligen, när det går över en viss gräns så räknas det som ett nytt verk. Var den gränsen går är dock lite luddig så man gör bäst i att undvika det sättet att jobba.

Jag arbetade på ett eget texturbibliotek när jag utbildade mig, det är hemskt smidigt att ha något sådant och med en digitalkamera och genomtänkt kategorisering går det snabbt. Mitt ex var en väldigt duktig föremålstexturerare, tror han använde mycket penslar, det kommer man långt med också. :)

Anmäl
2014-01-09 23:21 #12 av: DaniPoo

frågan var om det är ok att göra sig en vinst på ett 3D project där man använt köpta och/eller gratis texturer.

Anmäl
2014-01-09 23:26 #13 av: DaniPoo

en här sidan har jag använt mig av en del :)
http://www.textureking.com/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.