Inspiration & tips

Google är ingen bildbank

2014-01-08 20:55 #0 av: Urhasten

Är jag tjatig om jag tar upp detta? Jag vet hur mycket skolor tjatar om detta, speciellt på gymnasiet jag gick på. Jag och min klass fick hål i öronen (därav min hörselförmåga). Däremot behövs det uppenbarligen för problemet återstår fortfarande. 

Google

Google är inte en bildbank. Google är en sökmotor. Sanningen är att Google samlar sådant som finns publicerat och utspritt i det vi kallar ”internet”. Det är även det Google tjänar pengar på, för att om vi behöver hitta upp information kan vi lättare hitta det i en sökmotor som vet-kan-har allt. Jag försöker förstå hur det hade slutat om vi skulle söka information helt manuellt. Gissa adresslänken till bilden på Facebook då du, din morfar, din mormor, hunden Jycke står och posar glatt framför Hollywoodskylten som finns där i bakgrunden med klarblå himmel. Det hade varit ett evighetsgöra.

Google har en bildbank eftersom man kan söka bilder med”, är ett vanligt påstående, men inte rätt. Visst kan vi söka upp bara bilder, men det ger ingen rätt att ta, låna eller bygga vidare på för det eftersom det är bilder vars tillhör en hemsida, blogg, företag, etc. Liksom vi inte tar en text från en annan utan att källhänvisa, citera eller referera författaren.

Vill ni komma åt gratis bilder, för egen användning gäller det att ligga i med denna sökning som vi verkar ha lätt för. Sök i Google, för all del. Googla ”Free banana pictures” eller dylikt på vilket språk du vill. Det finns garanterat en hemsida, blogg, företag, som med nöje erbjuder dig gratis bilder. Detta är alltså bildbanker.

Jag tycker att Flickr.com är bra på det sättet att vi kan söka avancerat. Med ”avancerat” menas det en avancerad sökning där vi kan välja exakt vilka bilder vi vill komma åt och där kan vi enkelt bocka i ”Only search within Creative Commons-licensed content” för att bocka i följande ”Find content to use commercially” och ”Find content to modify, adapt, or build upon”.

Tycker ni det är svårt att söka upp gratis material för att avbilda, använda som referenser, bilder till bloggen/dylikt?

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2014-01-08 20:56 #1 av: RebeccaG

Bra artikel!Tummen upp

Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad
Mina kaninselar m.m. | Min blogg | Min uppfödning 
| Youtube

Anmäl
2014-01-08 21:23 #2 av: Urhasten

#1 Tack, vad härligt att du tycker det RebeccaG! Skrattar

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2014-01-08 21:36 #3 av: [RedHood]

Bra artikel! Väldigt viktigt att ta upp och tjata om för jag som fotograf (om jag kan kalla mig det) skulle inte vara särskilt glad om någon skulle ta mina bilder så jag försöker vara väldigt noga med att skriva med mitt namn på bilden Glad

Anmäl
2014-01-08 21:41 #4 av: Urhasten

#3 Det är helt rätt. Det är liksom internetanvändarens ansvar som föräldrar till barn och materialägarens ansvar att verkligen gå ut med informationen samt anmäla vid exempelvis stöld. Det är trist att skicka iväg en faktura, men ändå det rätta. Det blir en lärdom och då bildstölder verkar vara SÅ vardagligt som det faktiskt är, så ÄR det nödvändigt att markera något "aggressivt". 

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2014-01-08 21:41 #5 av: [RedHood]

#4 Håller med! Glad

Anmäl
2014-01-08 21:44 #6 av: Urhasten

#5 Mycket härligt att du gör det tycker jag! :)

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2014-01-09 09:35 #7 av: Zolah

Det går ju finna royalty free på google också :) men det är alltid bra att kolla så att sidan stämmer där bilden kommer ifrån. det är vanligt med sidor som stjäl 'gratis bilder', hittat en sida som tar bilder från deviantart och ger ut som 'free colouring images'.

så kolla alltid sourcen :)

Anmäl
2014-01-09 09:40 #8 av: Urhasten

#7 Mycket bra att du tar upp det med! Många tar det väldigt för givet, men precis som du säger finns det de som inte har rätt till bilderna. 

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2014-01-09 09:46 #9 av: Zolah

#8

Har blivit drabbad av det själv, finns inte nåt sätt att få dom att ta bort bilderna heller :c så det är jättebra med vattenstämpel för att förstärka att det är DIN bild. helst så att det inte går att ta den bara rakt av

Anmäl
2014-01-26 16:06 #10 av: choiicho

Word! Skrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.