Tutorials

19 bilder lång tutorial

2013-12-16 15:14 #0 av: Urhasten

Jag som tar mot bildbeställningar har nu gjort en del sedan 2012. Varför den här beställningen känns extra betydelsefull är för att det kom att bli en jäkla utmaning, om vi ska prata klarspråk alltså.

Den här bilden har gjort att jag har fått tänka till och arbeta med alla mina tidigare kunskaper och förmågor gällande konst. Referensbilden (fotografiet jag fick av beställaren) innehåller starkt ljus, bakgrund ända fram till en grund och förgrunden är osynlig (finns inget i förgrunden med andra ord), människa, vilket innebär kläder och sedan häst med utrustning. Ett fotografi som ser ut att vara taget efter eller innan ett träningspass med sin goda vän.

Det här blir en nästan äckligt dryg tutorial, men eftersom jag sparat flitigt mellan mitt arbete syns det tydligt hur jag jobbat mig till ett slutgiltigt resultat. Samt förklara efter varje bild hur jag tänker för att ni ska få ett hum om hur jag har arbetat mig fram från sketch till ett resultat. Låt oss börja!

Först gör jag en överblickande sketch. Ser inte ut att kunna bli en bild, men jo då. Den här beskriver hur motivet ska se ut i form. Inte så mycket mer än så dock.
Jag väljer hög opacitet (genomskinlighet) på den förra sketchen för att på ett nytt lager göra ännu en sketch som vart mer detaljerad än den innan.
Och ännu en sketch efter att göra första sketchen dold (helt osynlig), väljer hög opacitet (genomskinlighet) på den andra sketchen jag gör för att lättare kunna göra den tredje sketchen på bästa möjliga sätt.
Referensbilden (fotografiet jag fick av beställaren) önskar att jag plockar av nosgrimma vilket jag gör. På eget initiativ väljer jag att plocka bort örhänge och hörlurar eftersom det ger bilden mer harmoni och fokus på bildens huvudsakliga känsla. Referensbilden har även höger hästöga något ur bild, som jag fixar för att få ett snyggare motiv.
Detta är sketchen jag anser är klar. Som tidigare nämnt, har jag hela tiden haft den tidigare sketchen under med hög opacitet (genomskinlighet) och har den första, andra och tredje sketchen helt dolda att dem inte stör. Detta för att hela tiden få fram mer detaljer desto mer sketchen blir arbetad. Trots att jag arbetar fram en hyfsad detaljerad sketch har jag inte kunnat utgå helt från den då den inte alltid stämmer överens med referensbilden och mitt verk. Jag har fått korrigera olika delar under processens gång för att förhållandet mellan till exempel handen och övriga bilden i sin helhet inte stämmer i koppling med referensbilden.
Här lägger jag på grundfärgerna. Allt ser ut som en röra, men liksom jag gör med sketchen vill jag se en helhet som stämmer överens med min egen bild jag tolkat mig till i huvudet och som stämmer med referensbilden. Sedan när jag jobbar mig fram i bilden ser jag hur det mer och mer började likna ett fint ekipage.
Det enda som är klart här är ändan på hästen. Alltså det som befinner sig i bakgrunden i bilden. Den biten var lättast just för att det inte har krävt något speciellt mer än förståelse för hur jag kan få något att se ut att vara ”ur fokus” eller ”i oskärpa”. Detta gör jag med en luftpensel/airbrush.
Hästen är sadlad! Sadeln ser ut att vara lite luddig och inte riktigt välarbetad, men det gör inget. Den ska, likt som rumpan, vara ur fokus och med andra ord i bakgrunden. När jag jobbar med bilder brukar jag alltid tänka i lager; bakgrund som är till och med grunden som är till och med förgrunden. Bakgrunden gäller från längst bort i bilden fram tills motivet börjar få skärpa. Förgrund är det som finns väldigt nära ögat (linsen om det är ett fotografi). Just i den här bilden finns ingen förgrund.
Hästen kan se! Jag har börjat titta lite på hästögonen och huvudlaget. Hela tiden har jag upptäckt hur min sketch är väldigt skev och därför har jag fått observera, uppmärksammat och granska igenom bilden för att få ett så likt resultat som möjligt går.
Ännu mer arbete på somliga partier kring hästens ögon och människans hand för att få upp en klarare bild av vad jag håller på med. Som jag har sagt innan, hela tiden upptäcker jag nya saker. Exempelvis att förhållandet mellan handen i omtanke på anatomi och referensbilden inte stämmer överens för att min bild ska kännas realistisk (det är realistiskt jag vill uppnå). Då har jag helt enkelt fått tänka om. ”Aha”-upplevelse nummer 876543 – CHECK!
Fortsätter ned mot mulen och ännu mer arbete kring handen. Handen har känts helt fel och snedvriden. Desto mer jag arbetar på den, desto mer börjar det likna något. Nu börjar jag också kika lite på kläderna.
Och kläderna är på (till viss del). Jag kom inte överens med den här delen för det kändes som jag inte alls visste vad jag höll på med, vilket är oerhört frustrerande. Det är skrynkligt, skuggor och allt vad vi kan tänka oss – inget verkade stämma och jag blir inte klokare för att stirra mig blind. Till slut börjar det i alla fall likna något i stil med godkända plagg och jag valde att gå vidare då.
Kläderna är mer arbetade, samt gick på håret och halsen. Jobbar regelbundet med att flacka med blicken överallt för att ta reda på vad som kan arbetas mer på. Som jag tjatar hela tiden, men måla, måla, måla. Utnyttja våra möjligheter att göra om och göra rätt. Ett tips till oss digitala konstnärer som gärna fegar med färg och allt det där. Måla över, ångra gärna, gör om, markera och flytta runt. Färgen tar inte slut, du kan göra flera olika lager om du är osäker och smäll dem samman när det känns rätt.
Ett ansikte ska väl människan ha. Javisst! Nu börjar det arta sig en människa där under alla lager klädesplagg, haha!
Nu börjar arbetet på djupet att ske. Nu zoomas det in över 400-600% för att kunna se vart detaljerna ska vara. Jag tittar över allt, observerar, granskar, för att hela tiden lära mig vad jag håller på med. Varför jag gör si och varför jag gör så. Annars hade det här varit lönlöst. Vi ska veta vad vi gör för att regelbundet sträva efter att kunna göra en tolkning av en referensbild utan att vara speciellt beroende av den under processens gång.
Hjälmen är klar och bara håret kvar, ser det ut som? Detaljerna börjar placeras ut och nya ting upptäcks hela tiden. Exempelvis handen som fortfarande ser ut att vara rövad från månen!
Rumpan är klar! Sadeln är klar! Kläderna är klara! Handen är klar! Hjälmen är klar! Bläsen är klar! Bara hår, mule och finslipandet kvar.
Allt är på plats efter 4 dagars arbete och flera timmars arbete nedlagt. Det enda som är kvar, är den hederliga bakgrunden och jag tackar för det. Uhua, är riktigt trött och kroppen värker. Jag är nöjd, nöjd, nöjd. Kunde inte vara mer nöjd. Och tacksam! Tänk att jag får de här möjligheterna, det är bara helt underbart!
Resultatet!

Hoppas ingen fick kallsvettningar! Konstnär: Jag, Lovisa Ivarsson ~ Artoflovisa.com

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2013-12-16 18:51 #1 av: Hanna

Förskräckt

Sajtvärd på reptiler ifokus.
Medarbetare på leopardgecko ifokus

Anmäl
2013-12-16 19:46 #2 av: Urhasten

Nej, andas! 

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2013-12-16 20:10 #3 av: Hanna

Svårt efter den slutbilden! SkrattarTummen upp

Sajtvärd på reptiler ifokus.
Medarbetare på leopardgecko ifokus

Anmäl
2013-12-16 20:12 #4 av: Urhasten

Haha, vad go du är! :)

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2013-12-16 20:36 #5 av: Niklas

Det är jätteroligt att se hur bilden växer fram.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Ta med iFokus på semestern. Ny app för iOS och Android.

Anmäl
2013-12-17 12:34 #6 av: Urhasten

Vad roligt att du tycker det! :D

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2013-12-21 10:56 #7 av: Catta-

Helt otroligt! Man blir väldigt inspirerad! :)

Anmäl
2013-12-21 16:04 #8 av: Urhasten

#7 Det glädjer mig att höra! Hoppas man får se lite bilder då! :)

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2013-12-22 21:21 #9 av: Michaela-N

Det var något av det finaste jag någonsin sett målat digitalt.


Anmäl
2013-12-23 08:08 #10 av: Urhasten

#9 Åh, men vad du är snäll! Tack så hjärtligt mycket!

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2013-12-23 08:47 #11 av: HästMunken22

Åh vad fint!

Anmäl
2013-12-23 15:19 #12 av: Urhasten

#11 Tack så hjärtligt mycket du! :)

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2015-04-26 22:32 #13 av: iMacKalle

Sista bilden ser ut som ett färgfoto. Snyggt jobbat.


Anmäl
2015-05-01 08:12 #14 av: Cahira

Wow! Vad underbart att du lät oss "följa med" utvecklingen. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-05-02 13:53 #15 av: luckydragonriderkin

Woow, förstår inte hur man kan ha tålamod till att rita denna! Helt underbar~Hjärta

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.