Inspiration & tips

Hur jag lärde mig Photoshop

2013-12-13 17:26 #0 av: Urhasten

Året var 2007 när jag fick mitt första Photoshop. 13 år gammal helt utan erfarenheter. Jag har alltid varit djurnörd utan dess like och jag var en aktiv Hipponized medlem på den gamla versionen (som tyvärr lades ned när den nya versionen släpptes) under namnet ”Lollos”. Det var där alla hästfantaster höll hus om man inte var medlem på Stallet.

Vi medlemmar på ”gamla”-Hipponized lade ned våra själar i att avla fram hästar, tävla mot övriga medlemmar, se till att ha ett bra ansikte utåt för att göra ett imponerande intryck hos varandra. Det började med att jag också ville ha fina designer, viljan vart andras fiende för nu hände något. Det var till extrem fördel för sitt ryckte, försäljning av sina hästar och utställningarna om hästarna var rustade med en välgjord design och tillhörande bilder.

"Vit Arab", första bilden målad i Adobe Photoshop CS2.

Och det var nu resan av miljontals upptäckter började.

I början höll jag på i Paint, men där kan vi varken bestämma bredd eller höjd på designerna. En dag hade jag Adobe Photoshop CS2 och inlärningsprocessen var ett rent och brutalt helvete. På egen hand försökte jag förstå Photoshopets grunder om lager, verktygen och ”NEJ, shit, fan. Nä, vad i satet hände nu?! Nä, jag orkar inte! Fan, jävla bajs, vad har jag gjort? Helvetet!” blev ett vardagligt uttryck.

Jag kunde lägga ihop en bakgrundsfärg och på något vänster klistra in en uttänjd och ihop tryckt bild på ett och samma lager. Det låter simpelt och kanske som om det vore hopplöst, men jag var glad. Andra medlemmar började uppmärksamma mina amatöriska designer trots att det fanns bättre; och det vart mitt kvitto på att jag borde fortsätta. Däremot vart jag lika förbannad och ilsk varje gång jag öppnade programmet – jag förstod inte mina fel och när det inte blev som jag ville slog jag näven i tangenterna. Ett ostämt piano vid sidan om skulle beskriva känslan alldeles rimligt.


Det tog 1 år för mig att lära mig vad ett lager var, vad jag kunde göra med det och hur viktigt det är att förstå dess funktioner. När jag förstod sköt populationen av mina hästar och designer till skyarna då dem vart eftertraktade. Avancerade designer där hästarnas namn stod textade i olika typsnitt och effekter blev succé, jag kontaktade många olika fotografer för att efterfråga om tillstånd att använda deras fotografier men fick inte ens hälften "Ja", laddade ned olika penslar och programmets verktyg gjorde att layouten blev intressant, flashig och detta prydde alla mina hästars presentationer. Till slut sålde jag designer som var på budgivning och mitt spels ekonomi ökade.

Efter 1 år kunde jag mer än de flesta och för att jag var medlem på en community webbsida som Hipponized, kunde jag se att mina kunskaper växte fortare än många andras och efterfrågan efter mer gjorde att min produktion var hög och i full gång flera timmar varje dag. 

"Föralltid Ett", senaste hästbilden målad i Adobe Photoshop CS6.

Det jag måste få understryka är min åsikt. Jag kan inte någonsin lägga manke till och tro att det här hände mig för att jag var en naturbegåvning, hade medfött sinne för design och grafik eller är ämnad för att hålla på med digital konst. Det här kom att hända mig för att jag lade flera timmar varje vecka på att göra det jag älskar. Jag ville så mycket, jag hoppades och jag svor under en sådan lång tid att ”nu jävlar ska det gå” oavsett vad andra tyckte. Tålamod och envishet gav resultat, jag gav aldrig upp.

Det ska inte någon av er heller behöva göra, om viljan finns där.

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2013-12-25 21:31 #1 av: Dawson

Samma var det för mig!

Jag älskade att sitta i paint och pyssla, tills jag fick reda på Gimp och började greja där... Nu när jag ser tillbaka ser de helt förjävliga ut, men då var det annat det! ;)

Så fick jag Photoshop Elements och ja, här sitter jag ännu. :)

Anmäl
2013-12-25 21:32 #2 av: Urhasten

#1 Det är sjukt vilka resor man gör! Jag tycker du ska lira loss nu och visa här utvecklingsprocessen! :)

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl
2013-12-25 21:54 #3 av: Dawson

Haha, jo, ska försöka... När jag var liten var jag jättekreativ, nu står allting bara still, och det känns så tråkigt när man faktiskt börjar ta tag i det på riktigt. :/ Men jag ska göra vad jag kan för att få det tillbaka... :)

Anmäl
2013-12-26 11:54 #4 av: Urhasten

#3 Är det något speciellt som får dig att stå stilla i utvecklingen? :/

"Det är inte som det ser ut"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.