2013-12-13 15:17 #0 av: Urhasten

Är jag den enda som efter ett tag kan tappa motivationen när jag tecknar? 

Ibland tror jag att vi lätt kan gyttja ned oss då vi föreställer oss en bild i huvudet. Våra förväntningar säger oss att det ska vara det verkliga resultatet när vi är klara, men som blir något helt annat än det vi egentligen tänkt oss i slut änden i alla fall. På köpet blir vi omotiverade på att fortsätta med bilden vi hålls med.

Hur kan vi förhindra att tappa motivationen?

1. Ingen säger när en bild är klar och ingenting säger vad som är rätt och fel förutom vi själva. Motivationen är det viktigaste vi har och den ska inte styckas med i ett svart hål för att någon annan inte håller med dig om att bilden inte är det du tycker den är. Alla tycker, tänker och tolkar på helt enskilda sätt.

2. Jag har min Spotify spellista som heter ”ART” är 9 av 10 gånger alltid i full rulle när jag tecknar. Någonting som verkligen stärker motivationen är just musik, eftersom det påverkar och stimulerar allt vi känner inom oss. När detta händer är det bara att gå fullt ut – slappna av och chilla järnet till musiken, lyriken och tonerna, samtidigt som vi lägger all  fokus på att faktiskt måla en ärlig bild.

3. Någonting jag är riktigt dålig på, men som är himla gynnande, är att ofta ta pauser under tiden vi tecknar. Det händer allt för ofta att jag sitter flera timmar i streck framför en och samma bild. Utan att fundera över om jag är varken hungrig eller har ont i kroppen stirrar jag tydligen mig blind på samma bild. Däremot slår det mig som tusen blixtar i kroppen när jag väl reser mig ur stolen samtidigt som magen morrar ”GE MIG MAT!” Och nej, när jag väl lägger ifrån mig pennan ser inte bilden mer trevlig ut för det engagemang jag precis offrat.

Det är alltså med andra ord oerhört viktigt att inte placera ribban alldeles för högt under en alldeles för stor press, men du ska ändå känna att tecknandet ger dig något gott tillbaka. När du tecknar är det inte förbjudet att förändra arbetsmiljön; byta plats från skrivbordet till sängen, ändra ljuset, byt låt eller ta en käk- och toalettpaus, besöka favoritbloggen för ett par minuter eller svara ett SMS/telefonsamtal.

På återseende och lycka till kära ni!