Annons:
Etikettinspiration-tips
Läst 9729 ggr
Urhasten
2014-05-23 09:34

Vad är digital konst?

Digital konst är raka motsatsen till traditionell konst, men ändå så nära relaterat. Det kan vara svårt att förstå. Ofta pratar vi som att traditionell konst är mer äkta eller visar på att konstnären är mer skicklig eftersom det digitala i regel ger andra möjligheter än annars. Precis som att traditionell konst ger sina möjligheter och det är väl där balansen tippar.

Den största skillnaden hänger i att vi inte har den färdiga bilden som vi målar traditionellt vis som en fysisk bild eller duk som går att ta i direkt efter sista insatsen. En färdig bild som vi har målat digitalt vis är en sparad fil på några Megabit/Gigabit i vår dator, hårddisk eller exempelvis iPad. Sedan är metoden i sig likaväl den största skillnaden. Digital konst är som en ny metod av konst i överlag och det är väldigt sällan det handlar om någonting annat.

"Hello Kolie", 2014, Lovisa Ivarsson.

Liksom traditionellt styr vi hur vi vill gå tillväga – blyerts, tuschpenna, kol, akryl, akvarell (vattenfärg), etc. Det finns med andra ord hur många olika talanger som helst och här finns det minst lika många metoder och konstmässiga tekniker för hur vi ska utvecklas som just det, konstnärer. Detsamma gäller digital konst - verktyg av olika funktioner för olika ändamål och människors vilja.

Sedan finns det de som försöker bluffa fram en talang genom att ta vatten över huvudet. Somliga kan tydligen inte leva med för mycket ansvar. Genom att stjäla andras verk, stjäla andras fotografier, redigera de och eller måla över. Det är inget som är nytt, det existerar omkring oss vart vi än vänder oss. Genom att diskutera och ta upp ämnet, samt eventuella frågor, hjälps vi åt att förhindra bekymmer eller myter.

Den största och mest charmiga biten med den digitala konsten, som fick mig att falla, är att allt sker just digitalt. Jag kopplar in ritplattan, öppnar programmet som jag har anpassat helt efter mig själv, inser att inget tar slut, allt kan göras om. Några klick och era beställningar är levererade. Jag kan med hjälp av sökmotorn Google hitta all inspiration som jag vill ha. Med hjälp av bildbanker kan jag hitta hur många olika fotografier som helst, som allmänheten kan använda gratis.

Probipet - en mage i balans ger friska hundar och katter ❤️

Annons:
[MikeW]
2014-05-24 00:13
#1

Väldigt bra artikel! :)

Älskar verkligen att teckna digitalt. Men min morfar som är en konstnär tycker att jag ska teckna i verkligheten.. Han är väldigt traditionell och säger typ att teckna digitalt är lätt och att jag ska teckna traditionellt. Men lätt är det verkligen inte! speciellt om man använder många lager.

Tycker det finns både upp och ner till både traditionellt och digitalt. Digitalt är mer effektivt för man har lager och kan lätt skala om något om det är för litet eller för stort, där man i traditionellt måste göra om och sudda ut.

Teckna digitalt är även billigare i slutändan. Man behöver bara köpa en ritplatta och ett program (eller ladda ner olagligt program) så kan man använda det hur länge som helst. Med traditionellt måste man köpa papper, pennor, pennvässare, sudd och färg och massa sånt och tillslut tar det slut så man måste köpa mer. Plus kan det bli väldigt stökigt hemma med alla grejer.

Fast med traditionellt så är det en helt annan känsla, det känns bättre på något sätt(enligt mig personligen) att kolla på en tavla och säga "den har jag gjort!" än att kolla på skärmen och säga "den har jag gjort!". Och man kan ha utställningar med sina tavlor och se hur människor reagerar i person. Med digitalt kan man bara ladda upp den på t.ex. deviantart och vänta tills dom där favoriterna kommer in. Fast man ser dom inte i person det är bara liksom ett nummer på skärmen som man stirrar på.

Traditionellt är mer socialt tycker jag =P

Och jag är otroligt trött så jag bara rabblar på allt som hamnar i mitt huvud.. Om min text inte är logisk och bara är förvirrande så skyller jag på min trötthet och mina ögon lockar som typ är SÅÅÅ nära på att stänga sig.. Kan knappt se skärmen det är så suddigt..

Yeah… Godnatt😴

Urhasten
2014-05-24 19:50
#2

#1 Det du berättar är väldigt spännande, med tanke på jag sällan kan sätta mig in i att tro att argument för traditionellt eller digitalt skulle gå att använda mot varandra - det är konst båda två där målningarna och materialet blir framtaget genom olika metoder. 

Jag håller dock med dig, traditionellt känns på ett helt annat sätt och egentligen är det inte så konstigt - det är olika metoder till ett konstverk! 

Hoppas du är piggare idag hehe 😃

Probipet - en mage i balans ger friska hundar och katter ❤️

n00bArtWork
2014-10-13 14:35
#3

Digital konst kan man ändå säga är en konst där man använder andra medier men man måste besitta tekniken och ögat för proportion, skuggor, ljus, färger och andra saker som hör till.

Att säga att en digital art artist inte är en riktig konstnär är ungefär som att säga till en kol sketchare att den ej är en konstnär bara för den ej behärskar oljefärger på canvas :)

RebeccaG
2014-10-15 00:18
#4

Mycket bra skrivet!👍

Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad
Mina kaninselar m.m. | Min blogg | Min uppfödning 
| Youtube

raulleonalvarez
2015-05-14 11:52
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Fiskar

raulleonalvarez
2015-05-14 11:53
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Fiskar 2

Annons:
Florrpan
2015-05-14 15:53
#7

Tycker din förklaring av digital konst är väldigt luddig och går inte riktigt in på hela begreppet, du missar stora delar av vad digital konst faktiskt är. För digital konst handlar absolut inte endast om att rita/måla något, så som det låter i din artikel. 

Du börjar prata om stöld, människor som är lata och använder bilder och målar över, som om detta inte vore digital konst. Det är en annan typ av konst, te.x fotomanipulation mm.  Att ta/köpa bilder från digitala bibliotek för att bygga en scen är inte lathet, det KAN vara stöld om tillåtelse inte har givits. Så länge man inte tjänar pengar på det är det väl relativt "okej". Notera; Det är fortfarande konst, även om en del av bilden är "stulen", beroende om den används till en större kompisition. Syftar mest på fotobiblotek då, inte att man tar det någon annan har målat/ritat. För att inte tala om att många som målar använder texturer från fotografier och använder dessa i sina digitala målningar. Stöld är alltid fel, detta sker ofta digitalt, ja, men alla genuina konstnärer frågar om lov/köper samt att man lägger en fotnot under konsten till respektive källa.

Ett exempel på digital konst där man använder komponenter från andra bilder för att skapa större scener. Alex Koshelkov

https://www.youtube.com/watch?v=2uD167AfG8s

Håller väl inte helt med om att digital och traditionell konst är raka motsatsen till varandra. Det som skiljer är ju de fysiska verktygen. Många använder traditionell konst för att lägga grunden för sin digitala målning, som jag gör i många verk. Många överför tekniker från traditionell konst och gör allt digitalt istället. Skillnaden är inte stor alls, det krävs fortfarande skicklighet att rita korrekt, anatomi, skuggning t.ex, men ja, det blir betydligt enklare digitalt.

Man skulle kunna säga att digital konst är ca 29 år gammal om man utgår från lanseringen av Adobe Illustrator. Särskilt ny metod är det inte, men digital konst har blommat upp väldigt mycket de senaste 10 åren

"Med hjälp av bildbanker kan jag hitta hur många olika fotografier som helst, som allmänheten kan använda gratis." - Vad menar du med detta? Antar att du formulerade dig helt fel.

Lite konst jag gjort:
http://fredrikw.se/portfolio/images/bilder/bluelagoon.jpg
http://fredrikw.se/portfolio/images/bilder/life-and-death.jpg
http://fc01.deviantart.net/fs70/f/2014/143/6/2/a_world_long_ago_in_the_far_future__by_florrpan-d7jfy2k.jpg

Upp till toppen
Annons: